JalostustietokantaTiesitkö, että rotukoirasi sukutaulun tiedot ovat julkista tietoa, ja pentua hankkiessa voit tutkia niitä myös itse ?


Miten voin pyrkiä varmistamaan, että;

  •  saan suvusta totuudenmukaista tietoa pentua hankkiessa

  •  koirani, tai sen vanhemmat ovat varmasti rekisteröityjä

  •  vanhemmat ovat virallisesti terveystutkittu

  •  minimoin riskit pentutehtailun tukemiseen, ja huijatuksi tulemiseen ?


Kennelliittoon rekisteröity koira ja sen tiedot löytyvät koiran virallisella nimellä. Mistä ?


Meillä Suomessa on käytössä julkinen jalostustietokanta (KoiraNet), josta löydät koiran virallisella nimellä kaikki tiedot syntymäajasta väriin, sukusiitosasteesta, rekisterinumeroon ja tunnistusmerkintään.Sivun kautta näet myös koiran sukutaulun, sukulaisten viralliset tiedot ja terveystulokset, sekä näyttely- ja koetulokset.Koiran sivulla näkyy myös sen sisarukset ja jälkeläiset, sekä tilastot niiden virallisista terveystuloksista.

Jo edesmenneistä koirista näet kuolinpäivämäärän ja -syyn, jos koiran omistaja on laittanut nämä tiedot jalostustietojärjestelmään.
Jalostustietokannasta näet lisäksi monia muita asioita, mm. kasvattajien viralliset kennelnimet, tiedot kasvattajan kaikista pentueista, sekä rotujen terveystilastot. Terveystilastojen kautta pääset katselemaan kuinka paljon rotua tutkitaan terveyden osalta, ja millaisia tuloksia rotu pitää sisällään.
KoiraNet auttaa ostajaa myös eettisissä valinnoissa, sillä näkyvillä on myös pennutettujen koirien iät, pentuemäärät ja pennutusvälit. Muunmuassa näiden tietojen avulla jokainen voi valita millaista jalostusta haluaa tukea.
Järjestelmä on avoimuutensa vuoksi mahtava väline niin kasvattajalle, kun pennun ostajallekin. Siitä syystä mun mielestä olis tosi huippua, jos yhä useammat kasvattajat kertoisivat pennun ostajille KoiraNetistä, sekä painottaisivat myös mm. terveystutkimusten ja kuolleeksi merkkaamisen tärkeyttä. Meillä on kuitenkin niin huippu järjestelmä sitä varten, että saadaan taltioitua tallelle jokaisen kasvattajan ahkeraa jalostustyötä... Joten muistetaanhan siis kertoa siitä eteenpäin myös niillekkin, jotka eivät Koiranettiin ole vielä päässyt tutustumaan !


Alhaalla olevassa kuvassa löytyy värikoodattuna muutama kohta, joiden avulla voit tutustua eri kasvattajien jalostustyöhön ja kasvatteihin, rodun terveystilanteeseen, sekä eri tapoja etsiä yksilöitä ja niiden tietoja.
Kannustan siis aivan jokaista tutustumaan itse Koiranettiin ajan kanssa. Alkuun sen käyttö saattaa olla hieman hankalaa, ja mm. sukusiitoksen ja terveystuloksien tulkitseminen voi olla aloittelijalle aivan hepreaa (miten virallisia terveystuloksia tulkitaan). Ahkeralla tutustumisella kuitenkin näidenkin asioiden perusjutut voi oppia.


Toivottavasti KoiraNet tulee sinullekkin tutuksi ! Voit vaikka aloittaa kokeilemalla etsiä oman koirasi sieltä 🐾
LINKKI KOIRANETTIIN


teksti ja kuva ©️Zein’s Dogs